U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Providers vorderen gestaag met uitrol 4G

Providers vorderen gestaag met uitrol 4G

De Nederlandse telecomproviders vorderen gestaag met de uitrol van het nieuwe 4G-netwerk. Inmiddels meldt KPN als eerste netwerk in Nederland bijna klaar te zijn met de uitrol van het 4G-netwerk. 92 procent van de klanten in Nederland heeft nu de beschikking over het nieuwe netwerk, als zij daarvoor een abonnement afsluiten.

Met de uitrol van het landelijke 4G-netwerk door KPN, kan ook zusterprovider Telfort beginnen met het aanbieden van de 4G-verbindingen. Ook concurrent Vodafone maakte deze week bekend ver gevorderd te zijn met de uitrol van het nieuwe, snellere netwerk. Daarmee kunnen klanten straks profiteren van een flinke snelheidsupgrade. In dit artikel zetten we de gebeurtenissen van de afgelopen week op een rijtje.

KPN
Beginnend bij KPN, die deze week bekendmaakte bijna klaar te zijn met de uitrol van het 4G-netwerk door heel Nederland. In totaal heeft KPN voor 1,4 miljard euro geïnvesteerd aan de licentie van het 4G-netwerk en de uitrol ervan. KPN denkt dat bedrag weer terug te kunnen verdienen door grotere, snellere databundels aan te bieden aan consumenten.

Afgelopen week liet KPN weten dat het netwerk bijna volledig uitgerold is. De laatste locaties zijn inmiddels geactiveerd. Daarmee heeft nu 92 procent van het klantenbestand van KPN toegang tot het nieuwe netwerk.

KPN liet alle kasten die bij de masten horen vervangen door nieuwe Ericsson kasten. Die kasten zijn zuiniger, makkelijker en goedkoper. In de toekomst kan de provider daardoor gemakkelijker updates uitrollen. Daarvoor hoeft de kast niet fysiek open: alle kasten kunnen via software-updates gemoderniseerd worden. Ook kan kunnen de zendpalen op afstand in een bepaalde hoek gedraaid worden, zodat de bereikbaarheid op maat aangepast kan worden. Andere oude zendmasten zijn volledig verdwenen en vervangen met nieuwe exemplaren.

Volgens KPN gaat het nog minimaal vijf jaar duren totdat het 3G-netwerk helemaal niet meer gebruikt kan worden. Daarom rolde de provider in de tussentijd ook een 900MHz-frequentie uit voor het 3G-netwerk, zodat het internet stabieler en sneller wordt. Over vijf jaar zal de provider ook Voice over LTE aanbieden; de vervanger voor de manier waarop nu gebeld wordt. Met die techniek kunnen consumenten straks van tevoren in hun telefoonboek kijken of hun contactpersoon al in gesprek is.

Klanten die 4G gebruiken, verbruiken gemiddeld 2.5 keer meer data dan klanten die nog 3G-gebruiken. Door grotere databundels aan te bieden, gaat de provider proberen de investeringen terug te verdienen.

Telfort
Dankzij de landelijke uitrol van het KPN-netwerk, kan ook zusterbedrijf Telfort beginnen met het aanbieden van het 4G-netwerk. Klanten kunnen vanaf 31 maart beschikken over de snellere verbinding. Daarvoor moeten consumenten wel een aparte bundel afsluiten: de zogenaamde ‘internetversneller 4G’. Net als bij Simyo moeten klanten betalen voor toegang tot het snellere netwerk. De prijs is ook hetzelfde: vijf euro per maand.

Maar daarmee krijgt de klant nog geen dataverkeer, alleen de toegang tot het netwerk kost 5 euro. Uit onderzoek is al gebleken dat klanten die een 4G-verbinding hebben, sneller door hun databundel heen zijn. Bij KPN wordt 2,5 keer zoveel data verbruikt, bij Hi zelfs tot vier keer meer data. Daarom beveelt Telfort consumenten aan om een databundel van tenminste 1 Gigabyte te kiezen. Daarnaast kunnen klanten straks een bundel van 3000MB per maand kiezen.

Maar wie toegang wil tot het 4G-netwerk, moet ook eerst een nieuwe simkaart aanvragen. De huidige simkaarten zijn namelijk niet geschikt voor het nieuwe netwerk.  Daarom moeten consumenten zich over laten zetten op een zogenaamde ‘u-simkaart’. Deze simkaart dient wel eerst geactiveerd te worden. Wie dat niet doet, betaalt wel vijf euro per maand voor toegang tot 4G, maar krijgt die toegang in de praktijk niet.

Bij Telfort krijgen landen een snelheid van 25 Mb per seconde en een uploadsnelheid van 10 Mbps. Dat is drie maal zo snel als de provider nu aanbiedt.

Vodafone
Ook bij Vodafone zit men niet stil. Vanaf 7 april hebben alle Vodafone-klanten toegang tot het 4G-netwerk. Het Bel+SMS+Web-abonnement wordt opgeheven en omgezet naar het Vodafone-Smart-abonnement. Daarmee gaat ook de internetsnelheid omhoog.

Niet alleen klanten die een Red-abonnement hebben krijgen een snellere verbinding. Ook de goedkopere abonnementen kunnen gebruikmaken van het snellere internet. De maximale downloadsnelheid op 4G zal dan net als bij Telfort op 25Mbps komen te liggen.

Klanten die op dit moment nog een Bel+SMS+Web-abonnement hebben, krijgen helaas geen toegang tot het 4G-netwerk. Toch wordt hun internetsnelheid via het 3G-netwerk wel verdubbeld naar 14,4 Mbps. Het is nog niet bekend of klanten met deze abonnementen straks ook extra gaan betalen voor het snellere internet.

Daarnaast voert Vodafone zogenaamde ‘flexibele data in’. Als iemand bijna door de bundel heen is, kan hij extra dataverkeer binnen de bundel bijkopen. Wie dat niet wil, krijgt een datasnelheid van 64 kb per seconde.

Vorig artikel:

Volgend artikel: