U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Roamingkosten gaan fors omlaag

Roamingkosten gaan fors omlaag

Na het jaar 2014 gaan de roamingkosten binnen Europa flink omlaag. Roamingkosten zijn kosten die de abonnee maakt als hij van provider wisselt, bijvoorbeeld als hij zich in het buitenland bevindt. Deze kosten trekken nu meestal nog een zware wissel op de telefoonrekening. Een manier om deze kosten tegen te gaan, is door het belplafond in te stellen, zoals deze bij sim only abonnementen aangeboden wordt.

Europese Commissie
De prijzen van roaming gaan na 2014 eindelijk omlaag en worden meer één tarief. Eurocommissaris Neelie Kroes, die de digitale agenda voor haar rekening neemt, spant zich al langer in om de roamingkosten binnen de Europese Unie verder omlaag te krijgen.

De Europese Commissie stemde afgelopen woensdag in met de voorstellen van Neelie Kroes. Er komt een nieuw pakket aan maatregelen. De consument krijgt in 2014 de mogelijkheid om ook andere providers in Europese landen te kiezen. De reden daarvoor kan zijn dat deze providers beter voorwaarden of lagere tarieven hanteren.

Netneutraliteit
In de meeste Europese landen, ook in Nederland, garanderen landen de zogenaamde ‘netneutraliteit’. In principe mogen diensten en website niet worden geblokkeerd door providers. In Nederland kennen we wel één dergelijke blokkade, namelijk torrentsite ThePirateBay.

Hoewel mobiele providers eigenlijk geen websites mogen blokkeren volgens de regels van de netneutraliteit, mogen zijn wel extra geld vragen. Streaming diensten zoals Spotify en YouTube vragen vaak veel van een mobiele telefoon abonnement. Daardoor komt de consument sneller aan zijn maximum capaciteit voor het telefoonabonnement.

Doordat streaming diensten zoveel van een mobiel abonnement vereisen, komen veel consumenten met kosten te zitten die buiten de bundel vallen. Een manier voor mensen die een sim only abonnement hebben afgesloten, is het gebruiken van het zogenaamde belplafond. Met een belplafond kunnen abonnees zelf een bepaald bedrag per maand instellen. Daarmee lijkt deze methode sterk op het prepaid bellen. Toch zijn er wel verschillen: bij prepaid bellen kan de abonnee niemand meer bellen als het tegoed op is. Bij een sim only belplafond is dat wel mogelijk.

Bovendien kunnen abonnees bij een belplafond gemakkelijk hun abonnement opwaarderen als het tegoed op is.

Kosten voor telefoongesprekken
Ook de kosten voor telefoongesprekken gaan behoorlijk naar beneden. De bedoeling van de Europese Commissie is roamingkosten na het verlagen op langere termijn volledig af te schaffen.

Providers mogen straks niet meer dan 19 euro cent per minuut rekenen voor de kosten van een telefoongesprek. Daarover moet nog wel belasting berekend worden. Daardoor is het bellen naar het buitenland straks een stuk goedkoper dan nu het geval is.

Wie zich nu nog in het buitenland bevindt, betaalt ook kosten voor mobiele telefoongesprekken als hij zelf gebeld wordt. Dat mag na 2014 straks niet meer.

Beter 4G en WiFi
Een andere maatregel uit het pakket van Kroes is het vergroten van het 4G en WiFi-spectrum. Door het spectrum uit te breiden, is het beter mogelijk om 4G en draadloos netwerk te ontvangen. Bovendien kunnen dan steeds meer toestellen werken met 4G en Wifi.

Met het beperken van de roamingkosten en de andere maatregelen, worden tarieven en de rechten van de consument straks meer in eenheid gebracht. Daardoor kunnen consumenten in het buitenland op een gemakkelijkere en goedkopere manier wisselen van provider.

Gevolgen voor providers
Voor consumenten betekent het maatregelenpakket dat zij goedkoper kunnen telefoneren en meer duidelijkheid krijgen over de tarieven in het buitenland. Ook wordt de mobiele telefoonverbinding in het buitenland beter.

Providers zijn echter minder blij met het aan banden leggen van de roamingkosten voor mobiel internet. Zij moeten op een andere manier proberen de kosten voor mobiele telefonie terug te verdienen en rendabel te maken.

Omdat het mobiele netwerk in Europa onder providers beter moet gaan functioneren, moeten providers ook investeren in nieuwe zendapparatuur en dan met name de opbouw van 4G-netwerken. De providers komen dus straks voor een tegenstelling te staan: zij moeten investeren in nieuwe, dure apparatuur om de huidige technologie bij te benen, maar verdienen tegelijkertijd minder aan de kosten die zij de consument voorheen in rekening brachten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: