U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Samsung ziet winst smartphones dalen

Samsung ziet winst smartphones dalen

Smartphonefabrikant Samsung heeft in de afgelopen drie maanden van 2013 zijn winst op het gebied van smartphones zien dalen. De felle strijd die op dit moment woedt op de smartphonemarkt, evenals de felle concurrentie, zijn de oorzaken van de winstdaling van de Zuid-Koreaanse mobieltjesmaker.

In het vierde kwartaal van vorig jaar zag Samsung zijn winst dalen. De belangrijkste oorzaak was de concurrentie van Apple, die het afgelopen jaar met twee nieuwe modellen op de markt kwam. Daarnaast worden Chinese mobiele telefoons vaak veel goedkoper geproduceerd, terwijl zij hetzelfde besturingssysteem hebben als de mobieltjes van Samsung: Android. Voor het eerst in negen maanden zag Samsung de winst aanzienlijk krimpen.

Winst daalde behoorlijk
De winst van Samsung bedroeg in het vierde kwartaal van 2013 ongeveer tussen de 8,1 en de 8,5 biljoen won. Dat komt neer op ongeveer 5,7 miljoen euro. In het jaar ervoor haalde Samsung nog bijna 9 biljoen Zuid-Koreaanse won binnen, dat ongeveer op 6,5 miljoen euro ligt.

De winstdaling van Samsung is een forse tegenvaller voor aandeelhouders en analisten. Analisten hadden eerder nog een winsttoename voorspeld. Zij verwachtten dat Samsung in het laatste kwartaal van 2013 ongeveer 10 biljoen Zuid-Koreaanse won zou verdienen.

Afzwakking populariteit
De Zuid-Koreaanse mobieltjesmaker moest het afgelopen jaar flink inboeten op de populariteit van aartsrivaal Apple. De Samsung Galaxy S4 werd minder populair toen Apple met de iPhone 5S en de iPhone 5C op de proppen kwam. Het bedrijf had daarnaast ook nog andere concurrentie uit China. Het Chinese merk Xiaomi maakt goedkopere mobiele telefoons, die sterk op het design van Samsung en HTC lijken. Daardoor had Samsung te maken met een concurrentiestrijd uit de Chinese hoek.

Googles mobieltjesmerk Motorola kondigde daarnaast aan dat het de prijs van de Moto X, de nieuwste smartphone van Motora, fors wil verlagen. De Moto X gaat in Amerika voor een adviesprijs van 400 dollar over de toonbank. Eerder kostte deze mobiele telefoon nog 550 dollar. Zonder contract betaalt de consument in de Verenigde Staten ongeveer 600 dollar voor een vergelijkbare telefoon: de Samsung Galaxy S4.

Marktaandeel
Samsung wil in alle delen van de mobiele telefoniemarkt actief zijn, en zo dus een groot deel van het marktaandeel veroveren, dit in tegenstelling tot Apple. Daardoor moet de fabrikant flink inleveren op de winstmarge.

Naar verwachting van marktonderzoeker IDC zal de wereldwijde markt betreft smartphones flink toenemen: in 2017 zijn er zo’n 1,7 miljard smartphones op de wereld: dat is een verdubbeling van het aantal smartphones dat tot nu toe geproduceerd is. Door de toename van het aantal smartphones in de wereld, gaat de verkoopprijs van een smartphone de komende jaren ook omlaag, zo verwacht IDC.

Nu betaalt de consument nog gemiddeld bijna 340 dollar voor een smartphone, over een paar jaar zal dat bedrag op bijna 270 dollar liggen, zo is de verwachting.

Grootste producent
Samsung is niet alleen de grootste producent ter wereld op het gebied van smartphones, maar ook van televisies. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van smartphones en televisies met ongeveer 5 procent. Dat is een bedrag van 60 biljoen won, ongeveer 41 miljard euro.

Toch heeft Samsung niets te vieren: de omzet is het afgelopen kwartaal wel flink trager gegroeid dan het afgelopen jaar. In 2011 had Samsung ook al te maken met een trage tot zwakke omzetgroei.

Samsung heeft wel plannen om de problemen met de omzetgroei weer recht te breiden: er komen televisies uit met een buigbaar scherm. Ten slotte heeft Samsung ook nog een andere troef in handen: de release van een smartphone, gestoken in de vorm van een polshorloge. Dit slimme polshorloge noemt Samsung de smartwatch. Niet alleen Samsung is bezig met het ontwikkelen van een smartwatch. Het heeft al concurrentie van het merk Pebble en volgens de laatste geruchten is ook Apple al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van een smartwatch.

2014
Ook in 2014 begon de Zuid-Koreaanse mobieltjesmaker niet goed op de beurs. Afgelopen vrijdag raakte het op de beurs in Seoul al 4,6 procent aan waarde kwijt. Dat is een bedrag van bijna 7 miljard euro. Nu is Samsung nog zo’n slordige 135 miljoen euro waard.

De afgelopen twee jaar waren de smartphones van Samsung goed voor de helft van de winst. Beleggers vreesden eerder al dat de tragere groei bij smartphoneverkopen voor problemen gaan leiden bij de winstgevendheid.

Vorig artikel:

Volgend artikel: