U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Sim only populairder onder smartphonegebruikers

Sim only populairder onder smartphonegebruikers

Steeds meer smartphonegebruikers beschikken over een sim only abonnement, in plaats van een abonnement waarbij zij moeten betalen voor de koop van het telefoontoestel. Consumenten kiezen er steeds vaker voor hun oude toestel te houden, of zelf een nieuw, los toestel te kopen. Daarmee kan maandelijks flink wat geld bespaard worden.

Het aandeel smartphonegebruikers met een sim only abonnement is de laatste jaren flink gegroeid. Inmiddels heeft zo’n één op de vijf smartphone gebruikers een sim only abonnement. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper, een bedrijf dat zich specialiseert in marktonderzoek op de telecommarkt.

Afname
Met de toename van het aantal abonnees dat gebruikmaakt van een sim only abonnement, neemt het aantal abonnees met een zogenaamde ‘lease’-telefoon af. In de laatste drie maanden van 2012 had nog 66 procent van de abonnees een abonnement met een toestel. Dat aantal lag in januari 2012 nog op 70 procent.

Het feit dat het aantal abonnementen terrein verliest, is te danken aan de aanwezigheid van sim only abonnementen. Volgens Telecompaper wordt het ook steeds aantrekkelijker om een dergelijk abonnement te kiezen. In de eerste maanden van 2012 koos 17 procent van de bellers nog voor een sim-only abonnement, nu ligt dat aantal al op 21 procent.

Smartphone kopen
Het grootste verschil tussen een sim only abonnement en een normaal abonnement, is de prijs. Die ligt als maandbedrag een stuk lager dan bij een normaal abonnement. Dat komt doordat de provider geen telefoon bij het abonnement levert. Daarvoor moet de consument zelf zorgen. Doorgaans gebruiken consumenten hun telefoon langer dan de duur van het abonnement, waardoor er dus flink op de kosten bespaard kan worden.

Daarnaast zien providers steeds vaker dat er tweedehands telefoons gekocht worden, die vervolgens gekoppeld worden aan een sim only abonnement.

Volgens Telecompaper gebruiken vooral mensen met een smartphone een sim only abonnement. Ruim 21 procent van de smartphonegebruikers belt met dit goedkopere abonnement. Ook prepaid is nog steeds in trek: 13 procent van de smartphone-eigenaren heeft een dergelijk abonnement.

Aandeel
Wie kijkt naar zowel smartphones als featurephones, valt hem op dat ongeveer een kwart (24 procent) van de eigenaren het liefst een sim only abonnement heeft. Een normaal abonnement blijft echter voorlopig nog wel populairder: 50 procent van de Nederlanders heeft zo’n abonnement.

Precies een kwart van de Nederlanders wil liever geen abonnement, maar belt prepaid. Daarmee worden nog met de oude kaarten gewerkt, die in de winkel te koop zijn.

Sim only
Sim only is in principe hetzelfde als prepaid, maar dan in abonnementsvorm. Je sluit een abonnement af tegen een bepaald laag maandbedrag. De prijs van het abonnement is een stuk lager, omdat de provider geen telefoon aanbiedt. Die moet je zelf kopen.

Net als bij prepaid kun je zelf bepalen hoeveel je uit wilt geven aan je mobiele gebruik. Bij de meeste sim-only providers wordt gebruik gemaakt van belplafonds, waarmee je zelf in kunt stellen hoeveel je wilt verbruiken.

Vorig artikel:

Volgend artikel: