U bent hier: Home » Blog » Informatie » Simkaart installeren

Simkaart installeren

Bij een sim only abonnement krijgt de abonnee alleen een simkaart toegestuurd. De klant moet dus zelf voor een telefoon zorgen. Niet elke mobiele telefoon heeft op dezelfde manier een ingang voor de simkaart, waardoor het installeren van een simkaart soms problemen op kan leveren. Verschillende modellen hebben zelfs een andere ingang, zoals micro- of nanosim. In dit artikel lossen we alle problemen met simkaarten en storingen op. We lichten toe wat raadzaam is om op een zo veilig mogelijke manier een simkaart te installeren.

Verschillende formaten
Ten eerste: een simkaart kan verschillende formaten hebben. De meeste smartphones van tegenwoordig hebben allemaal hetzelfde formaat simkaart. Bij levering van de simkaart, zit de kaart vaak vast gemaakt aan een uitdrukkaart. Druk de volledige buitenste rand van het vel uit komt het normale formaat simkaart te krijgen.

De binnenste twee randen leveren kleinere formaten op, waardoor de klant in principe een kleine chip in handen heeft. Deze formaten zijn afgesteld op het zogenaamde ‘microsim’ en ‘nanosim’-formaat. Alleen de iPhone kent deze twee bijzondere formaten.

Microsim
De microsim wordt gebruikt door de iPhone 4 en de iPad 3G. Ook de iPad heeft dus een dergelijke simfunctie. Dat is handig voor mensen die een internetbundel bij hun sim only abonnement hebben afgesloten.

De microsim is in wezen behoorlijk kleiner dan de normale simkaarten. Tegenwoordig kunnen deze formaten gemakkelijk via het uitdrukkaartje uitgedrukt worden. Voor wie een oudere simkaart heeft, geldt dat deze vaak met behulp van speciaal gereedschap alsnog op maat ‘geknipt’ kan worden.

Nanosim
Met de komst van de iPhone 5 werd een nieuw soort simkaartformaat ontwikkeld: de nanosim. Deze nanosim is nog kleiner dan de microsim. De nanosim wordt ook gebruikt in de nieuwste modellen van de iPad.

In principe is het een heel secuur werkje de simkaart op formaat van de nanosim te knippen. Het formaat is veel kleiner, en komt bijna in aanraking met de chip. Daarom is het vaak nuttig om bij het afsluiten van een sim only abonnement nadrukkelijk naar een dergelijk formaat te vragen.

Waar zit de simkaart?
Nu we op de hoogte zijn van de verschillende formaten van een simkaart, kunnen we de simkaart installeren. De meeste smartphones hebben hun simkaart ingang, net als bij een normale mobiele telefoon, achter de batterij. De achterklep openen en vervolgens voorzichtig de batterij demonteren leidt naar de opening van de simtray.

Let op: het installeren van een simkaart moet voorzichtig gebeuren. De tray is vaak gemaakt van metaal en kan niet erg ver naar boven bewogen worden. Plaats de simkaart met beleid onder de simtray. Het is belangrijk dat de simkaart met de chip naar onder bevestigd wordt. De chip mag dus niet zichtbaar zijn op het metalen deel. De telefoon moet immers verbinding maken met de chip.

Niet iedere smartphone heeft de simtray onder de batterij bevestigd. Bij sommige smartphones is er een speciale simtray gemaakt aan de zijkant van de telefoon. Doorgaans is deze tray een opening in de behuizing van de telefoon. In dit geval kan de simkaart met de chip naar onder door de opening worden geschoven. Een foutje gemaakt? Geen probleem. Bij Nokia-modellen (en vaak ook bij andere telefoons) kan de simkaart gemakkelijk naar buiten geschoven worden door de achterklep van de telefoon los te maken. Vervolgens demonteert de gebruiker de batterij, en schuift met een stylus de simkaart weer naar buiten.

Simtray iPhone
De iPhone blijft in alle opzichten een bijzondere smartphone. Dat komt mede door de verschillende formaten die een iPhone gebruikt voor een simkaart, zoals hierboven beschreven. Ook de simkaart zit op een andere plek: aan de zijkant. Met een zogenaamde sim ejector (een metalen pin in de vorm van een ovaal) kan de metalen tray losgeprikt worden van de behuizing.

In de tray moet vervolgens de simkaart gelegd worden. Uiteraard dient de gebruiker aandacht te besteden aan de positie van de chip van de simkaart. Hierna kan de tray gemakkelijk in de iPhone geschoven worden.

Do’s en dont’s
In principe kan de consument meteen aan de slag na het installeren van de simkaart. Bij een eerste keer kan het zijn dat de telefoon vraagt naar een PUK-code. Deze staat vermeld op de uitdrukkaart, en is anders dan de Pincode. De Pincode intoetsen heeft dan geen enkel nut. Via de instellingen van de telefoon kan de klant een eigen Pincode voor de simkaart intoetsen.

Op het internet staan diverse methodes om simkaarten naar een ander formaat te knippen. Wij adviseren naar het bewuste formaat te vragen bij de provider. Bovendien heeft de betere telecomzaak een tang om de simkaart op maat te knippen, tegen een kleine vergoeding. Afgeraden is om zelf de simkaarten op maat te knippen of te buigen. Dit kan de chip beschadigen, dat leidt tot een defecte simkaart.

Vorig artikel:

Volgend artikel: