U bent hier: Home » Blog » Informatie » Smartphones en knoppen: wat te kiezen?

Smartphones en knoppen: wat te kiezen?

Wie voor het eerst een smartphone koopt na het afsluiten van een sim only abonnement, zal zich waarschijnlijk afvragen wat hij moet kiezen. In het vroegere tijdperk van de smartphone hadden vrijwel alle telefoons knoppen op de behuizing zitten. Sterker nog: BlackBerry werd populair met het fysieke toetsenbord dat onderaan het scherm vastzat.

Maar tijden staan niet stil. Bij de iPhone zitten er nog maar een paar knoppen op de behuizing: de volumeknoppen, de homebutton en de standbyknop. De rest van de knoppen zitten allemaal al geïntegreerd in de software. Dat is bij een telefoon van Samsung niet anders. Fabrikanten denken bij het ontwerpen van een telefoon wel degelijk na over wat de gebruiker wil of moet willen. Kortgezegd zijn er drie soorten knoppen: fysiek, capacitief en onscreen.

Fysieke knoppen
Fysieke knoppen vinden we tegenwoordig bij smartphones steeds minder. Jaren geleden werd BlackBerry er bekend mee: een fysiek toetsenbord, een aan-knop, een volumeknop en dergelijke.

Deze knoppen zijn knoppen die aan de behuizing zitten en zijn het beste te vergelijken met het aanraken van een toetsenbord of een muis. De gebruiker voelt duidelijk dat hij een knop aanraakt. Een goed voorbeeld van een fysieke knop is de homebutton, die nog maar weinig fabrikanten daadwerkelijk hebben veranderd in bijvoorbeeld een onscreen knop.

Samsung en Apple maken al jaren gebruik van een fysieke homeknop bij hun producten. Bij Samsung heeft de homeknop een meer ovale vorm, terwijl Apple met cirkels werkt. In de homebutton van Apple zit tegenwoordig bij het nieuwste model – de iPhone 5S – een vingerafdrukscanner, waarmee de gebruiker de telefoon gemakkelijk kan ontgrendelen aan de hand van zijn vingerafdruk.

De volumeknop, de homebutton en de stand-byknop zijn eigenlijk de enige knoppen die nog op de hedendaagse toestellen te vinden zijn. De multitask-knoppen en de terugknop zijn zo langzamerhand wel verdwenen. Bij Apple is multitasken met een fysieke knop nog wel mogelijk door dubbel op de homebutton te drukken, maar dat is dan ook wel een uitzondering.

Een fysieke knop heeft zo zijn voor- en nadelen. Een groot voordeel is, is dat de gebruiker niet hoeft te zoeken naar een knop in de software. Het kost geen extra schermruimte, terwijl dat bij een onscreen-knop wel het geval is. Nadeel van zo’n fysieke knop is, is dat het toestel vaak groter en dus lomper wordt. Bovendien zijn die knoppen gemakkelijk stuk te maken na verloop van tijd, waardoor er weer een reparatie nodig is.

Capacitieve knoppen
Een gulden middenweg tussen de onscreen-knoppen en de fysieke knop zijn de capacitieve knoppen. Dat zijn knoppen die in het scherm zitten. De gebruiker voelt net als bij de onscreen-knop de knop niet zitten, maar het aanraken van de knop kan wel een trilsiginaal afgeven. Eigenlijk worden capacitieve knoppen bijna niet gebruik voor smartphones.

Des te meer plaatsen fabrikanten deze knoppen op allerlei andere apparaten. Goede voorbeelden van capacitieve knoppen zijn de knoppen die te vinden zijn op moderne kookplaten en wasmachines.  Een kenmerk van een capacitieve knop bij smartphones is, is dat deze op de behuizing zelf zitten. De gebruiker voelt de knop niet, maar de knop is niet met software weg te werken.

 

Vaak lichten deze knoppen ook op als het scherm aan is. Voornamelijk mobieltjesmakers zoals LG en HTC gebruiken deze knoppen nog vaak. Bij andere producenten wordt de capacitieve knop steeds meer verleden tijd.

Een voordeel van een capacitieve knop is dat het net als bij een fysieke knop geen extra schermruimte inneemt. De capacitieve knoppen zijn in veel gevallen ook iets kleiner dan de fysieke knoppen. Maar het nadeel van deze knoppen is dat ze nog steeds onder het scherm aanwezig zijn, waardoor de telefoon wat groter uitvallen. De knoppen hebben bovendien een vooraf bepaalde functie en kunnen niet zomaar veranderd worden zonder de software aan te passen.

Het wordt steeds moderner om een onscreen-knop te maken in de software.

Onscreen-knoppen
Onscreen-knoppen hebben waarschijnlijk de toekomst. Er zijn steeds meer fabrikanten die bezig zijn met het maken van telefoons met deze knoppen. Daardoor moeten gebruikers wel een beetje inboeten op hun schermruimte. De knoppen zitten niet in de telefoon, maar zijn onderdeel van de software. Vooral telefoons en tablets kennen deze knoppen steeds vaker.

Een voorbeeld van de onscreen-knoppen is te vinden bij de Nexus 5 en bij vrijwel alle mobiele telefoons van het merk Sony. Ook LG experimenteert steeds vaker met het aanbieden van onscreen-knoppen. Een telefoon zonder knoppen bestaat bij Samsung en Apple nog niet. Maar in de toekomst is het best mogelijk dat gebruikers hun telefoon aan- en uitzetten via de knoppen in de software.
Het voordeel van knoppen die via de software werken, is dat de knoppen meedraaien als de gebruiker het toestel andersom houdt (bijvoorbeeld in ‘landscape’-mode). Bovendien is de functionaliteit van de knop gemakkelijk in te stellen, omdat deze softwaregestuurd is. Het nadeel van een onscreen-knop is dat het schermruimte inneemt, waardoor het soms wat irritant kan werken. Gelukkig wordt er steeds vaker software uitgebracht waarmee de knoppen uit zichzelf verdwijnen en tevoorschijn komen.

Welke smartphone moet ik kiezen?
Eigenlijk is het niet mogelijk een echte winnaar aan te wijzen op het gebied van knoppen. Welke knoppen het beste werken, is aan de consument zelf. Ouderen zullen waarschijnlijk vaker kiezen voor telefoons met een fysieke knop, omdat dit gemakkelijker werkt. Jongeren kiezen waarschijnlijk voor een onscreen-knop, omdat dit ruimte bespaart in het design en de telefoon dus minder lomp aanvoelt. Bovendien zijn onscreen-knoppen met software te veranderen en in te stellen, terwijl dat bij een toestel met fysieke of capacitieve knoppen niet het geval is.

Wel is bekend dat steeds meer telefoons op Android worden uitgebracht, omdat deze open source wordt uitgebracht. Dat betekent dat ontwikkelaars ermee door kunnen ontwikkelen. Android is een groot voorstander van onscreen-knoppen. Daarmee neemt de kans toe dat we in de toekomst steeds meer van dit soort telefoons tegen zullen komen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: