U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Steeds meer mensen met smartphoneverslaving

Steeds meer mensen met smartphoneverslaving

Uit recent onderzoek blijkt dat smartphonegebruikers liever een afspraak missen dan dat zij het een dag zouden moeten stellen zonder telefoon. Dat is het belangrijkste resultaat van een onderzoek van vergelijkingssites. Bijna 70 procent van de smartphonegebruikers komt liever te laat op school of werk dan dat hij of zij zijn smartphone een dag thuis moet laten liggen. Daarmee worden mobiele telefoons een steeds verdere standaard in het straatbeeld. Ook op vakantie twijfelen abonnees er niet over om hun smartphone mee te nemen, ook als bellen in het buitenland fors duurder is.

Voornamelijk de komst van social media zorgen ervoor dat steeds meer mensen lijden aan een zogenaamde smartphoneverslaving, ook wel infobesitas genoemd. Uit onderzoek blijkt dat op vakantie de smartphone steeds vaker meegenomen wordt, en ook bij een overval zouden meer mensen liever 100 euro kwijt zijn dan hun smartphone.

Vakanties
Ook op vakanties geven abonnees volmondig aan de smartphone mee te willen nemen, zelfs als daarvoor duur betaald moet worden. Bijna 70 procent van de consumenten geeft in het onderzoek aan dat zij hun telefoon zouden laten nasturen als zij bij aankomst van het land van bestemming erachter komen dat zij hun mobiele telefoon thuis hebben laten liggen.

Een ruime vijfde van de respondenten mist liever de vlucht dan dat hij of zij het zonder telefoon moet stellen. Een tiende van alle respondenten geeft aan op vakantie te gaan voor ontspanning, en om die reden de telefoon thuis te laten.

Verslaafd
Het grootste deel van de Nederlanders geeft aan dat zij verslaafd zijn aan het gebruik van hun mobiele telefoon. Slechts vijftien procent ontkent op alle mogelijke wijzen verslaafd te zijn aan de mobiele telefoons. Saillant detail: onderzoekers hebben ook gevraagd wie of wat zij liever kwijt zijn: hun familieleden of hun telefoon. Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan liever hun schoonmoeder in te willen ruilen dan hun telefoon.

Meer dan dertig procent van de ondervraagden gaf bovendien aan hun smartphone één van de belangrijkste zaken in het leven te vinden. Slechts tien procent zou zich nog een leven zonder smartphone voor kunnen stellen.

Face-to-face
Het aantal face-to-face afspraken neemt ondanks de komst van apps als Skype, Fringo en FaceTime niet af, zo blijkt uit onderzoek. Een groot deel van de gebruikers blijft een sociaal leven hebben door regelmatig face-to-face af te spreken. Wel wordt er een stuk minder afgesproken voor triviale zaken, omdat daar de app WhatsApp om de hoek komt kijken.

Berichten die via deze app verstuurd worden, gaan opvallend vaak over het maken van afspraken. Ongeveer vijf procent van alle Nederlanders gaat minder vaak de deur uit en handelt zijn afspraken liever af via de mobiele telefoon.

Gezondheidsrisico’s
Een dergelijke smartphoneverslaving kan echter gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. In het onderzoek naar Social Media Stress blijkt dat smartphonegebruikers opvallend vaak last van hartkloppingen hebben.

Steeds meer Nederlanders turen uren op het beeldscherm van de mobiele telefoon. Dat verstoort de aanmaak van het stofje melatonine, waardoor mensen minder gemakkelijk in slaap kunnen vallen.

Liesbeth Hop, directeur van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij, wist nog eens op de gevaren. Voornamelijk mensen met die transpireren en een verhoogde hartslag hebben bij binnengekomen berichten lopen een serieus gevaar. “Het is echt minder onschuldig dan het lijkt”, vertelt Hop.

Social Media
De belangrijkste reden voor de smartphoneverslaving is de komst van sociale media zoals Twitter en Facebook. Tegenwoordig gebruiken steeds minder mensen hun telefoon voor bellen en sms’en. Onlangs had sim only provider Hi een reclame: “Wie belt er nu nog?”, en die vraag lijkt terecht.

Uit onderzoek van Mijn Rendement blijkt dan ook dat steeds meer mensen lijden aan infobestitas: de voortdurende drang om informatie op te nemen. Volgens Ingrid Wijnen kunnen mensen die niet meer zonder telefoon kunnen, het beste een tijdelijke infobatical nemen: het tijdelijk niet meer gebruiken van sociale media op de smartphone.

Vorig artikel:

Volgend artikel: