U bent hier: Home » Blog » Nieuws » T-Mobile activeert 4G, Vodafone versnelt uitrol

T-Mobile activeert 4G, Vodafone versnelt uitrol

T-Mobile activeert 4G, Vodafone versnelt uitrol
Netwerk van mobiele telefonie T-Mobile Nederland, heeft deze week als derde Nederlandse netwerk zijn 4G-netwerk geactiveerd. Onlangs activeerden KPN en Vodafone het netwerk al voor hun klanten. Niet in heel Nederland kunnen klanten van de drie grote netwerken al gebruikmaken van het snellere 4G-netwerk. Vodafone kondigde onlangs aan het uitrolproces van Vodafone te willen versnellen.

Randstad
Op dit moment rolt T-Mobile net als KPN en Vodafone 4G alleen uit in de Randstad. Dat wil zeggen dat klanten die zich bevinden in Groot-Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk. Klanten moeten echter wel een geschikt toestel hebben en hun 3G-netwerk omzetten naar het 4G-netwerk.

Bij T-Mobile is het voor klanten mogelijk kosteloos hun 3G-abonnement om te zetten naar het snellere 4G-netwerk. Volgens T-Mobile kunnen sinds deze week nu zo’n 100.000 klanten in de Randstad gebruikmaken van het netwerk.

Abonnementen
Om ook gebruik te kunnen maken van 4G, moeten klanten overstappen van hun 3G-abonnement naar een 4G-netwerk abonnement. Bij T-Mobile is dat  niet nodig: klanten kunnen daar hun 3G-abonnement kosteloos om laten zetten, zonder dat de klant meer gaat betalen.

Half september kondigde T-Mobile al nieuwe abonnementen aan. Zo kunnen klanten nu een 10GB-data-abonnement bestellen. De klant krijgt dan 10GB data per maand die hij mag verbruiken op het 4G-netwerk. Een snellere verbinding vergt doorgaans meer dataverkeer, en dus ook een grotere databundel. De hoogste snelheden zijn al vanaf 1GB beschikbaar bij T-Mobile. Bij de bundels ‘Samengesteld’ en ‘Stel Samen’ krijgen klanten van tevoren een mededeling als zij 80 tot 100 procent van hun bundel gebruikt hebben.

Bij een regulier Stel Samen abonnement betaalt de klant 45 euro per maand. Dit abonnement is ook op sim only-basis verkrijgbaar voor 35 euro per maand. Net als bij een 5GB-abonnement blijft de snelheid op 50Mbps. Zakelijke klanten kunnen zonder extra kosten overstappen naar een ander, sneller abonnement.

MTV Mobile
Sim only aanbieder MTV Mobile maakt ook gebruik van het netwerk van T-Mobile. Ook klanten die zich hebben aangesloten bij dit netwerk kunnen straks 4G gaan gebruiken, zonder dat daarvoor extra kosten worden berekend. Dat is gunstig, want voornamelijk jongeren gebruiken MTV Mobile. Jongeren gebruiken niet alleen de bel- en sms-functie, maar WhatsAppen, luisteren muziek via Spotify en kijken film(pjes) via YouTube en Netflix.

Een sneller 4G-netwerk kan deze apps beter aan, maar vergen ook meer dataverkeer op de databundel.

Uitrol
Net als bij Vodafone wil ook T-Mobile vaart maken met het landelijk uitrollen van het 4G-netwerk. Eind 2014 moet tachtig procent van de klanten van T-Mobile al op het 4G


Vodafone en KPN rolden al eerder hun snellere 4G-netwerk uit. Onlangs kondigde de CTO van Vodafone aan dat het aantal klanten dat 4G wil gebruiken behoorlijk gegroeid is. Daarom maakte het bedrijf bekend het komende jaar meer te investeren in de ontwikkeling van het 4G-netwerk.

De bedoeling is dat in april 2014 de helft van Nederland al gebruik kan gaan maken van het snellere netwerk. Een jaar later, in april 2015, kan het hele land gebruikmaken van het 4G-netwerk.

Op dit moment kunnen al een half miljoen klanten 4G gebruiken in de Randstad en Maastricht. Naast dat Vodafone de uitrol gaat versnellen, gaat het ook investeren in het verbeteren van het huidige 2G- en 3G-netwerk. Door te investeren in bijvoorbeeld small cell, kan Vodafone de drukte op het netwerk op bepaalde plekken beter verwerken.

KPN rolde als eerste in Nederland het 4G-netwerk uit en stelt dat momenteel 60 procent van de klanten van KPN al met het 4G-netwerk aan de slag kunnen. Vodafone begon in augustus met de uitrol in de Randstad en in Maastricht. Naar verwachting gaat ook KPN de uitrol van 4G versnellen: begin 2014 moet er al landelijke dekking zijn.

Tele2
Een ander netwerk dat meebood op de frequenties voor het 4G-netwerk was Tele2. Tele2 zag onlangs de omzet flink groeien, doordat veel klanten gebruik willen maken van 4G van Tele2. Toch is Tele2 als enige nog niet begonnen aan de uitrol van het netwerk, omdat het netwerk nog bezig is met de testfase. Naar alle waarschijnlijkheid begint Tele2 in 2014 met de uitrol van het netwerk.

Vorig artikel:

Volgend artikel: