U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Tele2 groeit als kool

Tele2 groeit als kool

Het Zweedse telecombedrijf Tele2 is op de Nederlandse telecommarkt in korte tijd flink gegroeid. In het derde kwartaal van dit jaar kon het bedrijf op zo’n 56.000 nieuwe abonnees rekenen. Daarmee heeft Tele2 nu 640.000 Nederlandse klanten. In vergelijking met vorig jaar heeft Tele2 nu 50 procent meer klanten. Vorig jaar rond deze tijd had Tele2 nog iets meer dan 420.000 klanten. Nu zijn dat er dus 640.000.

Grote groei
Tele2 had vorig jaar in het derde kwartaal nog 423.000 klanten, en groeide in één jaar door naar 640.000 klanten. Er zijn in één kwartaal ruim 56.000 klanten bijgekomen. Mede de prijs die Tele2 stelt op zijn mobiele telefoonabonnementen zorgde voor veel nieuwe klanten.

Daarnaast heeft het meebieden op de frequentie voor het snellere 4G-internet het bedrijf geen windeieren gelegd. Door mee te bieden verraste Tele2 vriend en vijand. KPN en T-Mobile zijn al begonnen met het lokaal uitrollen van het nieuwe netwerk, maar het 4G-internet van Tele2 bevindt zich nog in de testfase.

Omzet verdubbeld
Met een flinke toename van het aantal klanten zag tele2 ook de omzet van de mobiele telefonie in Nederland behoorlijk stijgen. De omzet is in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld naar 53 miljoen euro. Daarmee komt de totale omzet uit op 160 miljoen euro: een toename van 8 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Toch gingen de zaken bij Tele2 niet alleen maar goed. De winst van de Nederlandse tak van het van oorsprong Zweedse bedrijf daalde met ongeveer 30 procent. Dat is te verklaren door de flinke investering die het bedrijf deed in 4G in Nederland. Ook de reclame die Tele2 heeft gemaakt voor de nieuwe diensten heeft flink wat geld gekost. De winst bedraagt daardoor nu iets meer dan 30 miljard euro.

Europees bedrijf
Tele2 is een van oorsprong Zweeds bedrijf, dat zich sinds enkele jaren ook in Nederland op de telecommarkt bevindt. Eerder werd al internet, vaste en mobiele telefonie bij Tele2 in Nederland aangeboden, vanaf volgend jaar komt daar toegang tot het snellere 4G-netwerk bij.

In Europa is Tele2 in 9 andere landen actief. In alle landen samen behaalde Tele2 een verlies van 22 miljoen euro, wat slechter is dan het jaar ervoor. Toen wist het bedrijf nog 32 miljoen euro binnen te halen. Over alle landen daalde naast de winst ook de omzet fors.

Verwachting wordt lager
Tele2 mag het in Nederland dan goed doen, in Europa zijn er flinke verliezen in te calculeren. Er wordt steeds minder gebeld en gesms’t. Het bedrijf merkt dat chatapps als WhatsApp en Viber flink meer worden gebruikt via mobiel internet, en daarmee blijft bellen en sms’en achter.

Daarom heeft Tele2 te omzetverwachting bijgesteld van 4 miljard euro naar 3,7 miljard euro.

De belangrijkste reden voor de lagere verwachting is dat het bedrijf ook in de toekomst flink moet blijven investeren. Het mobiel bellen en sms’en mag dan wel afnemen, maar het moet blijven investeren in extra zendmasten om het fors stijgende mobiele datagebruik aan te blijven kunnen.

4G in Nederland
Tele2 is een aantrekkelijke optie, omdat het naast de drie grote netwerken KPN, Vodafone en T-Mobile ook 4G gaat aanbieden tegen een vrij aantrekkelijke prijs. Waar andere providers al zijn begonnen met de uitrol van 4G, laat Tele2 nog even op zich wachten.

Tele2 is op dit moment het enige bedrijf van de vier telecombedrijven dat nog geen vaste datum heeft voor de start van de uitrol van hun 4G-netwerk. Op dit moment bevindt zich bij Tele2 het 4G-netwerk nog in de testfase.

Bij de frequentieveiling van de 4G-netwerken vorig jaar, verraste Tele2 vriend en vijand door mee te bieden op de frequenties. In totaal is Tele2 naar verwachting 333 miljoen euro kwijt aan vergunningen, licenties en het investeren en aanleggen van netwerken.

Tele2 won op de veiling van 14 december 2012 de frequenties in de 800 MHz-band. Het bedrijf had al licenties voor 2600 MHz en kan daarmee beginnen aan de uitrol van een nieuw netwerk van 4G. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Tele2 gebruikmaken van de zendmasten van T-Mobile.

Vorig artikel:

Volgend artikel: