U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Telecom markt krimpt, sim only groeit

Telecom markt krimpt, sim only groeit

Terwijl de telecom markt in Nederland steeds verder krimpt, groeit de sim only markt. In totaal werden er in 2012 ruim 3 procent minder telefoons verkocht in vergelijking met het jaar ervoor. Toch stijgt het aantal abonnees in Nederland wel. Dat komt doordat de sim only markt, in tegenstelling tot de telecom markt, wel in de lift zit.
Oorzaken van de steeds verder groeiende sim only markt zijn de prijsbewustheid en spaarzaamheid van de consument.

Steeds langer
Zo maken we bijvoorbeeld steeds langer gebruik van onze huidige mobiele telefoon. Want als de telefoon nog niet stuk is, waarom zou je hem dan vervangen? De meeste abonnementen zijn juist zo duur omdat je er ook een telefoon bij af kan nemen. Hoewel providers deze aanprijzen als ‘gratis bij een abonnement’, betaal je als consument natuurlijk de volledige telefoon maandelijks gewoon af.

Onder meer door de economische crisis zijn we ons bovendien steeds prijsbewuster gaan gedragen. De aanschaf van een telefoon is vaak erg duur, en dus kunnen we beter een sim only abonnement afsluiten en de huidige telefoon houden.

Daling
Het prijsbewuster denken van consumenten brengt wel wat gevolgen met zich mee. Zo werden er in Nederland 4,7 miljoen mobiele telefoons verkocht in 2012. Dat lijkt veel, maar het is toch 3,3 procent minder in vergelijking met een jaar eerder. Er is bovendien ook een verandering te zien: we willen steeds meer vrijheid. Steeds vaker kopen we namelijk smartphones die simlock vrij zijn. Daarmee kun je  – na opzeggen van je sim only abonnement bij de huidige provider – eenvoudig overstappen naar een andere provider.

26 procent van de smartphones die verkocht werden, is simlock vrij. Ook prepaid toestellen worden steeds populairder, met 48 procent.

Sim only abonnementen
Hoewel de telecom markt dus krimpt, zit de sim only markt juist in de lift. De prijzen van sim only abonnementen zijn vaak veel goedkoper dan abonnementen waarbij een telefoon wordt aangeboden. Volgens experts is de reden simpel: mensen hebben steeds minder te besteden, en zijn nog tevreden met hun huidige toestel.

Bij een sim only abonnement krijg je vaak geen toestel, maar is de prijs van het abonnement wel een stuk lager dan bij een normaal abonnement. Ook bij sim only abonnementen kunnen klanten gewoon bellen, sms’en en internetten. De korting die je normaal krijgt op de aanschaf van een nieuw toestel, krijg je nu op de maandelijkse kosten. Daardoor zijn de maandkosten van een sim only abonnement steeds lager.

Smartphones
Ook het aandeel smartphones maakte, net als de sim only markt, een flinke groei door. In 2012 werden er weliswaar minder mobiele telefoons verkocht, maar het aantal smartphones loopt wel op. In 2011 was 53 procent van alle telefoons in Nederland een smartphone, in 2012 was dat al 65 procent. Voornamelijk de merken Samsung en Apple zijn erg populair, terwijl BlackBerry, Nokia, HTC en LG flink moesten inleveren.

Vorig artikel:

Volgend artikel: