U bent hier: Home » Blog » Informatie » Telefoon simlockvrij maken

Telefoon simlockvrij maken

Bij het afsluiten van een sim only abonnement, krijgt de klant alleen maar een simkaart toegestuurd. Het is dus aan de klant zelf om een mobiele telefoon te regelen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten mobiele telefoons verkrijgbaar. Iets wat in al die jaren niet veranderd is, is dat de meeste telefoons nog steeds een simlock hebben. Met de simlock kunnen klanten niet zomaar met elke provider bellen.

Een jaar
Bij het afsluiten van een mobiel abonnement, krijgen klanten een nieuwe mobiele telefoon. Bij sim only abonnementen is dit niet het geval, en moet de klant zelf een mobiele telefoon regelen. Het kan gebeuren dat de klant per ongeluk een mobiele telefoon met simlock koopt.

Er is een makkelijke manier om van de simlock af te komen. Nederlandse providers zijn namelijk verplicht om na één jaar de code vrij te geven waarmee de simlock verwijderd kan worden. In sommige gevallen zit de simlock op de simkaart zelf, en is deze eenvoudig met een simpele code te verwijderen.

In ander gevallen kunnen providers aan de hand van het IMEI-nummer een simlock opleggen. Na een jaar mag de abonnee vragen de simlock te verwijderen. Vanaf dat moment kan de eigenaar van de telefoon met elke provider bellen die hij maar wil.

Verplicht verwijderen
De telefoonproviders hebben onderling, in samenspraak met de telecomwaakhond OPTA, afgesproken dat na een jaar de simlock van de telefoon verwijderd mag worden. De provider mag voor het verwijderen van een simlock geen extra kosten rekenen.

Er zijn geen wettelijke verplichtingen aan de provider vastgelegd, maar wie geen simlockcode krijgt na een jaar, kan een klacht indienen bij Consuwijzer. Consuwijzer zal dan proberen te bemiddelen en alsnog een simlockcode verstrekken.  De OPTA heeft ooit wel gepoogd het simlock vrijmaken van de telefoon wettelijk te regelen. Echter ligt dat idee al sinds 2002 stil.

De gevaren
Ook op het internet zijn unlockcodes te vinden voor de meeste toestellen. Consumenten kunnen deze codes gebruiken om het toestel zelf, vóór de periode van één jaar te unlocken. Het is niet illegaal om deze codes te gebruiken of te publiceren. Het gaat hier namelijk om een reeks getallen, en dus is het mogelijk dergelijke reeksen te publiceren.

Het is wettelijk toegestaan een dergelijke simlockcode in te voeren. Er schuilt echter wel een gevaar aan het zelf simlockvrij maken van toestellen. Wanneer het toestel kapot gaat, zal de fabrikant controleren of de simlockcode zelfstandig is ingevoerd. Als dit het geval is, vervalt in de meeste gevallen de garantie.

Softwarematige simlock
Ook is het mogelijk dat een telefoon een simlock heeft doordat dit staat ingesteld in de software. Hierboven meldden we al dat een telefoon zelf simlockvrij maken, juridisch is toegestaan. Die vlieger gaat niet op voor softwarematige simlocks. Wie de originele firmware verandert, pleegt daarmee inbreuk op de auteursrechten van de fabrikant.

Wel is het toegestaan andere software op een telefoon te zetten, zeker als het hier om zogenaamde ‘open source software’ gaat. Daarmee bedoelen computerexperts software waarin derden aanpassingen mogen verrichten.  Dat is compleet legaal.

Ook daar schuilt hetzelfde gevaar als bij het zelfstandig simlockvrij maken van een telefoon, of dat een derde (zoals een bedrijf) dit doet. Wie de firmware van een mobiele telefoon verandert binnen het garantietermijn, raakt daarbij zijn garantie kwijt.

Hoe kom ik er vanaf?
Wat de beste manier is om een telefoon simlockvrij te maken, is afhankelijk van hoe kundig iemand is. Wie graag zijn garantie wil behouden, doet er het beste aan de periode van één jaar even uit te zitten. In dat geval verstrekt de provider zelf alle instructies hoe de klant het makkelijkst zijn simlock verwijdert. Daarmee blijft de garantie van de fabriek ook in tact.

Voor de aanschaf van tweedehands mobiele telefoons geldt: controleer van tevoren of de simkaart past in de aan te schaffen telefoon. Als er problemen zijn met het netwerk als gevolg van een simlock, dan is het raadzaam deze telefoon niet aan te schaffen. In de winkel staat overigens bij de meeste telefoons aangegeven of deze verkocht worden samen met een abonnement. Meestal zijn simlockvrije mobiele telefoons iets duurder.

Vorig artikel:

Volgend artikel: