U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Vijfde kiest voor mobiel internet

Vijfde kiest voor mobiel internet

Een vijfde van alle Nederlanders maakt liever gebruik van mobiel internet dan van draadloze verbindingen zoals WiFi. Dat blijkt uit onderzoek van het adviesbureau Deloitte. Het onderzoek werd gehouden onder 2.000 deelnemers. Een vijfde van de Nederlanders geeft aan de mobiele dataverbinding van de provider te zien als hoofdverbinding. De Wi-Fi-verbinding wordt meer gezien als een back-up voor als het mobiele internet niet werkt.

Mobiel internetten
Mobiel internetten wordt mede dankzij de komst van sim-only-abonnementen ook steeds goedkoper. Zo heeft provider Robin Mobile inmiddels al abonnementen waarmee abonnees voor een bepaald bedrag per maand ongelimiteerd kunnen internetten, bellen en sms’en op het 3G-netwerk.

Mobiel internet wordt ook steeds populairder met dank aan de komst van het snellere 4G-netwerk, die bij KPN, Vodafone en T-Mobile al te gebruiken zijn. Daardoor maken steeds meer mensen liever gebruik van hun mobiele internet, dan hun Wi-Fi-verbinding.

Mobiele internetverbinding is primair
Volgens het onderzoek zegt een vijfde van alle ondervraagden dat de mobiele internetverbinding de belangrijkste verbinding op een smartphone is. Toch gebruikt tweederde van alle ondervraagden nog liever het draadloze netwerk via WiFi. Vier procent van de ondervraagden heeft geen flauw idee wat het verschil tussen een Wi-Fi-netwerk en een 3G-netwerk is.

Wi-Fi nog wel populair
Hoewel een vijfde van de Nederlanders mobiel internet verkiest boven Wi-Fi-netwerken, betekent dat niet dat het gebruik van mobiel internet populairder is. Twee derde van alle Nederlanders gebruikt nog steeds draadloos internet.

Voornamelijk op tablets gebruiken veel mensen hun Wi-Fi-verbinding. Zo’n 90 procent van alle abonnees gebruikt Wi-Fi in plaats van mobiel internet. Tegenwoordig hebben tablets ook de mogelijkheid zich aan te sluiten op een 3G- of 4G-netwerk, dankzij de aanwezigheid van cellular technology. Voor het gebruik van dit netwerk volstaat het afsluiten van een voordelig sim only abonnement. Ook op smartphones gebruiken nog steeds meer mensen Wi-Fi dan mobiel internet.

Maar de mensen die liever mobiel internet gebruiken, keren ook niet snel terug naar het Wi-Fi-netwerk. Volgens adviesbureau Deloitte blijft een vijfde van de Nederlanders gebruikmaken van mobiel internet, ook als er wel Wi-Fi beschikbaar is.

Meest fanatieke gebruikers van Europa
Deloitte mat ook het gebruik van mobiel internet en Wi-Fi in de rest van Europa. Uit het onderzoek blijkt dat vooral Nederlanders veel Wi-Fi gebruiken. We gebruiken wel het minst vaak mobiel internet van heel Europa: 21 procent van de Nederlanders gebruikt 3G of 4G. Twee derde gebruikt thuis en op hotspots Wi-Fi.

Dat is compleet anders in vergelijking met bijvoorbeeld landen als Finland, Singapore en Frankrijk. Daar gebruikt 62 procent tot 45 procent van de abonnees mobiel internet.

4G rukt op
Ook blijkt uit het onderzoek van Deloitte dat KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 er verstandig aan gedaan hebben om te investeren in het veel snellere en moderne 4G-netwerk. Zo’n 15 procent van de Nederlanders is van plan het komende jaar over te stappen naar een 4G-netwerk, of een 4G-abonnement af te sluiten.

Er zijn ook genoeg redenen om nog maar even te wachten met het afsluiten van een 4G-abonnement. Bij KPN, T-Mobile en Vodafone kunnen alleen klanten in de Randstad en Maastricht gebruikmaken van het 4G-netwerk. Netwerk Tele2 heeft nog helemaal geen 4G-verbindingen uitgerold: daar staat de ontwikkeling nog in de kinderschoenen.

T-Mobile activeerde van de week 4G in de Randstad. Als reactie op deze gebeurtenis, heeft ook Vodafone een persbericht de deur uitgedaan. Het bedrijf wil 4G sneller uitrollen dan het tot nu toe gepland had: in april 2015 moet iedereen in Nederland gebruik kunnen maken van de snellere technologie.

De prijs
Deloitte schrijft in het onderzoek dat er ook mensen zijn die niet willen overstappen naar een nieuwe, betere mobiele verbinding. Een derde van de ondervraagden wil dat niet, omdat de prijs voor hen te hoog ligt. Een kwart van alle gebruikers stapt niet over naar 4G, omdat het tevreden is met de snelheden die behaald worden via het 3G-netwerk.

Het afsluiten van een sim-only-abonnement kan de maandelijkse kosten van een mobiel abonnement verder behoorlijk omlaag duwen. In dat geval betaalt de klant niet voor de afbetaling van een mobiele telefoon, maar alleen voor het gebruik van het sim-only-abonnement en de bel-, sms- en internetkosten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: