U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Vodafone komt met internationaal 4G

Vodafone komt met internationaal 4G

Telefoonprovider Vodafone komt vanaf de zomer met achttien nieuwe locaties binnen Europa waar klanten het snellere 4G-internet kunnen gaan gebruiken. Normaal gesproken liggen de kosten van het zogeheten roaming in het buitenland veel hoger dan in Nederland, maar Vodafone belooft 4G in het buitenland aan te bieden tegen dezelfde prijs als het internet via 3G wordt aangeboden.

Volgens de telecomprovider heeft het vanaf de zomer dan het grootste 4G-netwerk ter wereld.  KPN kondigde eerder vorige week al aan bezig te zijn met uitbreiding van het 4G-netwerk binnen Europa. Bij KPN zijn Frankrijk en Noorwegen als eerste aan de beurt.

Achttien landen
Vodafone gaat nog een stapje verder dan KPN, en kondigt aan dat het 4G-netwerk vanaf de zomer in achttien landen te gebruiken valt. De roamingkosten zijn van hetzelfde tarief als dat klanten nu betalen voor 3G in het buitenland. Daarmee moet het gebruik van het snellere netwerk aantrekkelijker worden.

Op dit moment heeft Vodafone al een aantal landen waarin het 4G-netwerk al geactiveerd is. Klanten die afreizen naar landen als Spanje, Portugal, Italië en Roemenië kunnen al gebruikmaken van het netwerk. Ook in deze landen blijft het tarief hetzelfde als bij het 3G-netwerk.

Vanaf de zomer voegt Vodafone nog eens flink wat landen toe: Australië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika worden toegevoegd.  Vanaf de zomer wordt ook de dekking in Nederland verbeterd, en moet in het grootste deel van het land het nieuwe 4G-netwerk te ontvangen zijn.

In landen als België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Japan, Zuid-Korea en Singapore kunnen klanten van Vodafone ook internetten via het 4G netwerk, maar dan niet via het netwerk van Vodafone zelf. In deze landen heeft de provider een contract met andere providers. Die providers bieden het 4G-netwerk aan, aan Vodafone klanten. In totaal is Vodafone zo’n 7 miljard Britse pond kwijt aan de uitrol van een Europees netwerk. Dat is omgerekend een slordige 8,5 miljard euro.

Roamingkosten
In voordeellanden betalen Vodafone klanten iets meer dan een halve euro per MB voor het gebruik van mobiel internet. Data verbruiken buiten de voordeellanden is aan de behoorlijk prijzige kant: dat kost iets meer dan negen euro per MB. Daarmee zetten overigens de meeste Europese vakantiegangers het dataverkeer of hun mobiele telefoon helemaal uit, zo bleek uit onderzoek van de Europese Unie.

De provider biedt ook nog dagbundels aan: de klant kan dan maximaal 35 MB verbruiken, 20 minuten bellen en 20 keer SMS’en. Een dergelijke dagbundel kost 2 euro per dag binnen de voordeellanden. Een verkleinde dagbundel is ook mogelijk buiten de voordeellanden, maar dan zijn de kosten twee keer zo hoog; de bundel wordt aangeboden voor 5 euro.

De meeste klanten krijgen overigens niet te maken met de hoge kosten van landen die buiten het gezelschap van voordeellanden vallen. Het grootste deel van de landen in de wereld waar het 4G-netwerk beschikbaar komt, behoort bij de voordeellanden.

11 miljoen klanten
Vodafone heeft op dit moment 11 miljoen geregistreerde abonnees die dagelijks mobiel internet gebruiken. 20 procent daarvan zijn particulieren, 15 procent zijn zakelijke gebruikers. Wie het Vodafone Red abonnement heeft afgesloten, betaalt ongeveer 3 euro per dag. Ditzelfde bedrag gaat straks gelden voor de voordeellanden met het 4G-netwerk.

Volgens Vodafone woordvoerder Paolo Bertoluzzo, is het invoeren van een wereldwijd 4G-netwerk een mooie kans. “4G is geweldig voor reizigers die op zakenreis zijn of op vakantie gaan. Het netwerk is veel sneller, gemakkelijker te gebruiken en vaak veel goedkoper dan in een hotel. 4G Roaming geeft gebruikers hogesnelheidsverbindingen voor video, het streamen van muziek, internetten, mobiel werken en nog veel meer mogelijkheden, van het vliegveld tot aan het café.”

Vodafone heeft met de aanleg van het internationale 4G-netwerk straks het grootste 4G-netwerk ter wereld. Het bedrijf is één van de grootste telecombedrijven ter wereld met meer dan 419 miljoen klanten wereldwijd. Vodafone is actief in 30 landen en heeft inmiddels een contract met meer dan 50 partnerproviders over de hele wereld.

Mobiel uit
Eerder vorige week bleek uit onderzoek van de Europese Unie dat de meeste reizigers hun mobiele telefoon uitzetten of in ieder geval de verbinding van het internet verbreken als zij op reis gaan naar het buitenland. Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes, die gaat over de Digitale Agenda, zijn de cijfers schokkend. Zo’n 80 procent van alle reizigers doet niet aan dataroaming en zet daarom de internetverbinding maar uit. Daarmee lopen mobiele providers zo’n 300 miljoen potentiële klanten mis.

Kroes wijst erop dat de hoge kosten van dataroaming eigenlijk voor helemaal niemand wenselijk is, en wil er dan ook zo snel mogelijk van af. In 2015 moeten alle providers tegen hetzelfde tarief mobiel internet aanbieden als dat zij in het thuisland van de gebruiker doen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: