U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Vodafone wil investeren in 4G-netwerk

Vodafone wil investeren in 4G-netwerk

De drie grote netwerken en Tele2 hebben afgelopen zomer voor een recordbedrag aan 4G-frequenties gekocht. Nu kondigt Vodafone aan het 4G-netwerk te willen verbeteren en uit te willen breiden. Daarom stelt het telecombedrijf ongeveer 270 miljoen euro beschikbaar om te investeren in zowel het mobiele als het vaste netwerk van Vodafone. De extra netwerkinvesteringen die het bedrijf gaat doen, zijn voornamelijk bedoeld om het 4G-netwerk uit te rollen.

Investeren
Het bedrijf gaat investeren in de uitrol en verbetering van het 4G-netwerk. Op dit moment kunnen klanten van Vodafone alleen internetten via de opvolger van 3G in de grote stedelijke gebieden zoals de Randstad.

Ook is Vodafone nog steeds afhankelijk van een deel van het netwerk van KPN. Op dit moment worden er nog ‘triple play-diensten’ van Vodafone aangeboden via het netwerk van KPN. Onder triple-play-diensten verstaan telecomproviders de samenstelling van een internetverbinding, een televisieaansluiting en een abonnement op (mobiele) telefonie.

Daling
Vorig jaar zag Vodafone Nederland zijn omzet teruglopen met 4,7 procent. In het eerste half jaar haalde Vodafone een omzet van 893,5 miljoen euro, en dat is bijna vijf procent minder ten opzichte van vorig jaar.

De lagere cijfers worden veroorzaakt door krimping van de totale telecommarkt met 6,5 procent. Door een aanwakkerende concurrentie en de komst van kleinere sim only providers, krijgt Vodafone te maken met teruglopende aantallen op het gebied van telefonie-aansluitingen. Het aantal Vodafone-verbindingen ligt nu op ongeveer 5,3 miljoen.

Mobiele abonnementen staan onder druk
De mobiele providers en netwerken staan op dit moment flink onder druk. Vooral grotere netwerken merken in het derde kwartaal dat er veel minder mobiele telefonie-abonnementen worden afgenomen dan normaal.
Nog steeds is KPN het grootste netwerk in Nederland. KPN bezit naast het merk KPN ook de submerken Hi en Telfort. De telefoonabonnementen zaken naar 27 procent. Dat is vijf procentpunt minder dan vorig jaar, toen het nog op 27 procent stond.

Ook bij T-Mobile en Vodafone is goed te merken dat kleinere providers hen op de hielen zitten. Bij T-Mobile en Vodafone zakten de aandelen naar ongeveer 25 en 23 procent.

Eén provider doet het een stuk beter dan bovenstaande netwerken, en dat is Tele2. Zij verbaasden de afgelopen zomervakantie vriend en vijand door mee te bieden op de 4G-netwerken. Hoewel bij Tele2 het 4G-netwerk nog in de kinderschoenen staat en nog niet is uitgerold, hebben toch veel nieuwe klanten hun weg naar Tele2 weten te vinden.

Goedkope abonnementen
De tegenvallende cijfers bij de drie grote netwerken worden vooral veroorzaakt door toenemende concurrentie. Voornamelijk de trek naar goedkope abonnementen is een nieuwe trend. Vaak wordt bij deze goedkopere abonnementen alleen een simkaart geleverd. De abonnee moet dan zelf voor een mobiele telefoon zorgen. Dit wordt het zogenaamde ‘sim-only-abonnement’ genoemd. Deze abonnementen raken steeds meer in trek. Dankzij de toename van het aantal sim-only-abonnees, maakte Tele2 een groei door naar een marktaandeel van zeven procent.

Toch heeft nog driekwart van de Nederlanders een mobiel abonnement afgesloten. Zo’n abonnement is vaak veel duurder, doordat er bij het abonnement ook een smartphone wordt verstrekt. Een derde van deze driekwart bestond echter wel uit mensen die een sim-only-abonnement hebben afgesloten. Nu gebruikt 81 procent van de klanten die een sim-only-abonnement hebben afgesloten een smartphone. Vorig jaar lag dat aantal op nog maar 68 procent. Het aantal abonnees is dus fors gegroeid.

Vooral SMS is nog steeds erg populair via de mobiele telefoon. Maar ook de SMS heeft nieuwe, moderne technologie op zijn hielen zitten. SMS’jes worden steeds minder gewild, door de komst van gratis internetdiensten zoals WhatsApp en Viber.

Vorig artikel:

Volgend artikel: