U bent hier: Home » Blog » Nieuws » We verstoken weer meer data

We verstoken weer meer data

In 2012 hebben we weer flink meer mobiele data verstookt dan een jaar eerder. Het aantal sms’jes nam, zoals verwacht, wel af. Dat komt vooral door de toenemende populariteit van berichtenapps als WhatsApp. Gemiddeld verstoken we 182 MB per maand aan mobiele data. Een jaar eerder gebruikten  we nog 128 MB. Dat betekent een stijging van 42 procent, zo schrijft de OPTA.

Daling
Hoewel de mobiele data flink steeg, daalde het aantal verbruikte belminuten en sms’jes. Dat is opvallend, maar gemakkelijk te verklaren. Nederlanders gebruiken steeds vaker apps als WhatsApp en Viber, waardoor het aantal belminuten en sms’jes naar beneden gaat.

Per maand gebruiken Nederlanders zo’n 36 sms’jes per maand. Vorig jaar verstuurden Nederlandse abonnees nog 49 berichten per maand. In procenten uitgedrukt betekent dat een daling van 27 procent. Dat blijkt uit de cijfers uit het jaarverslag van OPTA, de telecomwaakhond in Nederland.

Ook het aantal belminuten daalde door het gebruik van apps als Viber en Skype, maar in veel mindere mater dan bij sms-berichten het geval is. In 2011 werd er gemiddeld 98 minuten per maand gebeld, tegen 97 belminuten in 2012.

Databundels
Hoewel het aantal belminuten en sms’jes terugloopt, lopen de inkomsten bij telefoonproviders niet terug. Providers halen meer omzet uit de verkoop van databundels. Het vaakst gebruiken consumenten nog een abonnement met leasetelefoon, maar ook de sim only markt trekt behoorlijk aan.

In 2012 was 20 procent van de omzet behaald uit mobiele data. Een jaar eerder was dat nog 16 procent. Het aantal sms’jes is daarentegen wel behoorlijk gedaald: nog maar 10 procent van de omzet komt uit sms’jes. In 2011 was dat nog 15 procent.

Belminuten blijven verreweg het populairst. De inkomsten namen vorig jaar maar met 2 procent af. Het aantal verbruikte belminuten daalde van gemiddeld 98 belminuten in 2011 naar 97 belminuten in 2012.

Aansluitingen
In totaal zijn er 19 miljoen mobiele aansluitingen in Nederland. De helft daarvan is bedoeld voor internetverkeer. Een miljoen aansluitingen worden gebruikt voor internet-dongels. Daarmee is het totaal aantal mobiele aansluitingen met bijna een derde gestegen in vergelijking met 2011.

Internet
Europees gezien doet Nederland het ook goed. 39 op de 100 inwoners heeft een breedbandaansluiting (bijvoorbeeld ADSL, kabel en vDSL). Alleen in Zwitserland zijn er meer breedbandaansluitingen (42 op de 100 inwoners). In Nederland zijn breedbandverbindingen voor een groot deel verantwoordelijk voor het hoge aantal mobiele aansluitingen. Er zijn 6,6 miljoen breedbandverbindingen in Nederland. De helft daarvan bestaat uit vDSL- en ADSL-verbindingen. Het aantal glasvezelverbindingen nam toe met 42 procent.

Sim Only
Ook het aantal sim only abonnementen neemt steeds verder toe. Steeds vaker kiezen abonnees voor een dergelijk abonnement, omdat deze op maandbasis fors goedkoper is. Dat komt doordat de abonnee zelf voor een telefoon moet zorgen, en deze niet in bruikleen neemt bij het afsluiten van een abonnement.

Vorig artikel:

Volgend artikel: