U bent hier: Home » Blog » Informatie » Zijn toestelleases goedkoper?

Zijn toestelleases goedkoper?

Als je een sim only abonnement afsluit, dan moet je zelf een mobiele telefoon regelen om mee te bellen. De telefoon wordt immers niet bij het abonnement geleverd. Daardoor zijn de kosten van een sim only abonnement dan ook lager. Toch werken diverse telecomproviders zoals Hi, Telfort en KPN sinds 1 maart 2013 met een nieuwe constructie: het toestel leasen. Wel valt nog maar te bezien of je daar als consument nu echt je voordeel mee halen kunt. Daarom leggen we twee opties naast elkaar. Wat is goedkoper: een toestel (tweedehands) kopen via internet, of een toestel leasen bij de telecomprovider?

Leasen
Sinds 1 maart 2013 kunnen consumenten een toestel leasen bij Hi, Telfort en KPN. Dit betekent dat de consument een prijs betaalt om de telefoon maandelijks te mogen huren van de provider. Daarnaast moeten de abonnementskosten betaald worden. Er is echter een belangrijk verschil met een normaal abonnement: je betaalt lagere huurkosten, en wordt uiteindelijk niet de eigenaar van een nieuwe telefoon.

Daardoor betaal je uiteindelijk minder per maand voor het gebruik van een toestel. In het verleden werkte KPN nog met een zogeheten subsidie. Klanten kregen dat korting bovenop de huur om deze abonnementsvorm zo veel aantrekkelijker te maken.

In maart 2013 heeft ook Vodafone een systeem geïntroduceerd waarbij klanten gebruik kunnen maken van het leasen van een toestel.

Voordelig
Klanten hoeven de telefoon niet te kopen, zoals bij een normaal abonnement wel het geval is. Daardoor is de prijs van het maandelijkse abonnement dan ook een stuk lager. Daarmee hopen telecombedrijven meer klanten aan zich te kunnen binden.

Het voordeel dat de consument daarbij heeft, is dat als de consument zijn contract afloopt, hij zijn geleasete toestel gewoon weer in kan ruilen voor een nieuw leasetoestel. Je betaalt dus nooit meer voor de aanschaf van een toestel.
Schijn?
Maar niets is wat het lijkt. Want een sim only abonnement lijkt op de langere termijn toch een stuk goedkoper dan het leasen van een toestel. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de aanschaf van een mobiele telefoon. De consument kan zelf kiezen hoeveel geld hij of zij uit wil geven voor de aanschaf van een mobiele telefoon.

Bij een leasecontract van telecomproviders loop je zelfs het risico nog meer geld kwijt te raken. Het toestel moet aan het einde van de looptijd van het contract weer werkend worden ingeleverd. Kleine gebruiksschade is geen probleem, maar gebarsten glazen zijn wel een probleem. Er volgt een boete van 30 euro voor de consument als hij of zij een defect apparaat inlevert.

Je kan ervoor kiezen het kapotte toestel alsnog over te nemen van de provider, voor de prijs van een tweedehands toestel. Bij verlies of diefstal draait de gebruiker zonder aanvullende verzekering zelf op voor de kosten van een vervangend toestel. Ook het leasebedrag moet de consument volledig afbetalen.
Sim only
De conclusie: leasen is duurder dan je in eerste instantie zou denken. Voor een paar euro per maand is het al mogelijk een sim only abonnement af te sluiten. Deze sim only abonnementen worden weliswaar geleverd zonder telefoon, maar het is doorgaans goedkoper een telefoon te kopen in de winkel of via Marktplaats.

De abonnementhouder is dan zelf ook eigenaar van de mobiele telefoon, waardoor het niet uitmaakt of telefoon schade heeft, of zelfs helemaal niet meer werkt. Ook bij diefstal is het gemakkelijker de telefoon op te sporen, omdat het IMEI-nummer doorgaans geregistreerd wordt en gekoppeld wordt op naam door de provider.

Vorig artikel:

Volgend artikel: